grosso modo


grosso modo 1.0

(Latijn) ruw geschat; naar schatting; over het geheel genomen; alles bij elkaar; zo ongeveer; grofweg; ruwweg

Algemene voorbeelden


In de grote zaal achter de expositieruimte zijn honderden schilderijen kriskras door elkaar opgeslagen; meestal afkomstig van erfenissen of uitverkoop. Je moet er zelf uitzoeken wat je bevalt. Grosso modo zijn het werken van de negentiende en twintigste eeuw, variërend in prijs van 1.000 tot 100.000 frank.

Mise-en-scène, Axel Bouts,

Groeimarkten of "emerging markets" zijn beurzen van landen in een onvolgroeid stadium van economische ontwikkeling. Grosso modo zijn de groeimarkten in drie regio's te lokaliseren: Zuid-Oost Azië, Zuid-Amerika en Oost-Europa.

http://het.beleggers.net/dossiers/beginners/beginners.asp?beginners=beurs

Zo kunnen we stellen dat de bevolking van het Romeinse Rijk gedurende de eerste twee eeuwen van onze tijdrekening grosso modo tussen de 50 en de 80 miljoen lag.

http://www.flwi.rug.ac.be/AAHE/OudeGeschiedenis/KwantiSyllabus.doc

"U weet dat ik katholiek ben, directeur." Dat is wel aan haar te merken, al kan ik niet direct definiëren door wat deze levensbeschouwelijke aberratie zich manifesteert. Zaak minimaliseren. "Van zulke dingen ben ik bijna officieel op de hoogte. Ik ken grosso modo de verschillende overtuigingen, echte of opportunistische, van mijn leerkrachten. Maar daar eindigt het voor mij ook mee."

Liliane, of De spiegelingen van leugen en liefde, Clem Schouwenaars,

De interieurautomaten van selfbanking volgen grosso modo hetzelfde denkschema als de biljettenverdelers langs de straat.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief erachter


  • grosso modo autonoom zijn
  • grosso modo constant blijven
  • grosso modo gelijk zijn aan iets
  • grosso modo geweldloos
  • grosso modo positief zijn
  • grosso modo stabiel zijn
  • grosso modo tevreden zijn
  • grosso modo vergelijkbaar zijn met iets

Energiemaatschappijen zijn grosso modo autonoom.

NRC,

Banengroei betekent nog niet dat de werkloosheid de komende jaren daalt: door de toestroom van nieuwe werkzoekenden, de herkeuring van WAO'ers en de chronische problemen aan de onderkant van de arbeidsmarkt, blijft die grosso modo constant.

NRC,

De monetaire baten van het project zijn grosso modo gelijk aan de baten van de eerdere projecten.

http://www.cpb.nl/nl/pub/werkdoc/130/wd130.pdf,

Aan de basis van dit essay ligt Boomkens' kritiek op het liberalisme, dat "geneigd is de westerse parlementaire democratie, de hoogindustriële welvaartsmaatschappij, te beschouwen als een grosso modo geweldloze samenlevingsvorm".

De Standaard,

De gevolgen voor landschap, natuur en recreatie van de beperkingen op bouwen en intensieve vormen van landbouw zijn grosso modo positief.

http://www.cpb.nl/nl/pub/werkdoc/130/wd130.pdf,

Met uitzondering van de items 'betrouwbaar' en 'nuchter', die in meting 2 vaker aan Duitsers toegekend werden, zijn de gemiddelde scores met betrekking tot de attributen grosso modo stabiel, zodat hier (op populatieniveau) sprake kan zijn van een vrijwel stabiele verdeling van de aan Duitsers toegekende attributen: het gemiddelde oordeel van de Nederlanders is vrijwel gelijk gebleven.

http://webdoc.ubn.kun.nl/anon/n/nedeendu.pdf,

Het CDA, dat pas vanmiddag officieel reageerde, waardeert het dat Kok niet verder is gegaan op de weg van 'paars' en is grosso modo tevreden met de immateriële punten zoals onderwijs, euthanasie en staatkundige vernieuwing.

NRC,

De levensverwachting is grosso modo vergelijkbaar met België.

http://home.tiscali.be/f.vanlil/Tunesie/tun%20versus%20be.htm

met werkwoord


  • grosso modo bestaan uit
  • grosso modo uiteenvallen in

Het publiek voor tweedehands-cd's bestaat grosso modo uit verzamelaars die lacunes in hun collectie willen opvullen en in de reguliere platenzaken niet meer aan hun trekken komen.

De Standaard,

De Iraakse oppositie bestaat grosso modo uit vier groepen. Daarnaast de sjiitische groepen uit het zuiden van Irak zoals Al-Dawa Al-Islamiyya (De Roep van de Islam) en de Opperste Assemblee van de Islamitische Revolutie in Irak. Dan zijn er de ideologische partijen, zoals communisten, nasseristen en liberale, pro-westerse groepen, die het in de loop der jaren met Saddam Hoessein aan de stok kregen.

De Standaard,

De voorstellen van de Commissie-Donner bestaan grosso modo uit twee stellingen: verander de definitie van arbeidsongeschiktheid en leg een grotere reïntegratieverantwoordelijkheid bij de werknemer en werkgever neer.

Het Financieele Dagblad,

Deze volkssagen vallen grosso modo uiteen in vier subcategorieën: sagen die behoren tot de geesten- en de toverwereld, de duivelssagen en de historische sagen.

http://www.volksverhalenbank.be/narratologie.htm

Die harde kern valt grosso modo uiteen in drie groepen. De eerste groep bestaat uit rokers, die over een gemiddeld tot hoger inkomen beschikken en die een meer dan gemiddelde opleiding genoten hebben. Zij weten perfect welke gevaren het roken inhoudt [...]. De tweede groep zijn de jongeren [...]. De derde groep wordt gevormd door de minder begoede klassen en de sociaal-zwakkeren.

De Standaard,

  • grosso modo betekenen

Betwisting van deze afstamming is niet mogelijk als er overeenstemmend bezit van staat is (wat grosso modo betekent dat iedereen er steeds van is uitgegaan dat beide personen inderdaad moeder en kind zijn), maar wel als er geen overeenstemmend bezit van staat is.

http://allserv.rug.ac.be/%7Egmartyn/Syllabus.html,

De hypothecaire rente, die in december 1994 nog tien procent haalde, begon begin 1995 te dalen. In oktober 1996 stond de gemiddelde basisrente met vijfjaarlijkse variabiliteit op 6,75 procent. Grosso modo betekent dit dat waar je vroeger gedurende twintig jaar maandelijks zo'n 10.000 frank afbetaalde per geleend miljoen, dat bedrag gezakt is naar 7.000 frank.

De Standaard,

  • grosso modo gelijk blijven
  • grosso modo gelijk lopen
  • grosso modo gelijkstellen met iets

Ook de inhoud van de contacten blijft grosso modo gelijk: gesprekken zijn doorspekt met vragen zonder antwoorden en vele que sera sera's.

http://www.knack.be,

Een onderzoek van Eurokon/Planpraktijk toonde aan dat Duitsland het voordeligste land is voor levensmiddelen. De prijzen in België en Nederland lopen grosso modo gelijk.

De Standaard,

De Brusselse ordonnantie kan grosso modo gelijkgesteld worden met het Vlaamse en het Waalse decreet.

http://www.emis.vito.be/EMIS/Media/syllabus_milieurecht.pdf

( Frequent aangetroffen.)
  • grosso modo indelen
  • grosso modo ingedeeld zijn
  • grosso modo onderverdelen
  • grosso modo verdelen in iets

Historische (jeugd)romans kunnen wij grosso modo in vier grote categorieën indelen.

http://www.vvlg.be/jeugd4.htm

De verdachten in het Uniop-proces kan men grosso modo in twee kategorieën indelen: degenen die omkochten en degenen die zich lieten omkopen.

De Standaard,

Het volwassenenonderwijs is grosso modo ingedeeld in twee soorten opleidingen, nl. de lineaire en de modulaire opleidingen.

http://www.edge.be/osp/voorstel/index.html,

De geschiedenis van de aromatherapie kan grosso modo worden ingedeeld in vier perioden: In de eerste periode werden aromatische kruiden integraal, dus volledig, gebruikt zonder dat er bepaalde stoffen uit geïsoleerd werden.

http://www.proximedia.com/local/kruidenhoekje/produkt5.htm

De belangrijkste aanpassingen, op basis van de bezwaren, zijn grosso modo onder te verdelen in vijf grote categorieën.

http://www.ping.be/ado/114_4.htm

De reumatische aandoeningen kan men grosso modo onderverdelen in vier grote groepen: # De ontstekingsreuma's # De artrosen of slijtagereuma's # De weke delen reuma's (de reuma's buiten de gewrichten) # De reuma's van het skelet.

http://www.reumaliga.be/vrlstart.htm

De ICT-ondernemingen in Brussel kunnen grosso modo verdeeld worden in vier categorieën.

http://www.agoria.be/gen-nl/press/2002/juni/zennevallei.htm,

  • grosso modo kosten

Kijk, een kilogram van die bruine plakkerige substantie kost grosso modo dertig dollar. Veranderd in ruwe morfine betalen wij ongeveer vijfhonderd dollar per kilogram en na de chemische bewerking, verkopen we het eindprodukt ongeveer twintigduizend dollar in de groothandel. Versneden tot "horse" met melksuiker en kinine, brengt het in de New Yorkse straten ongeveer driehonderdduizend dollar op. Een tienduizendvoudige waardeverhoging.

Drugs, Jef Geeraerts,

Grosso modo kost een portable het dubbele van een gelijkwaardige conventionele pc of Macintosh.

De Standaard,

( Met onderscheiden frequent aangetroffen.)
  • grosso modo onderscheiden
  • grosso modo onderscheid maken

"Cruises bieden tal van mogelijkheden. Grosso modo kun je twee soorten onderscheiden. De kulturele, historische of op de natuur afgestemde cruises in de Baltische, Kaspische of Middellandse Zee spreken vooral een ouder kliënteel aan met een ruim budget. De fun-cruises mikken op strand, zon en zee."

De Standaard,

Grosso modo onderscheidt Beckers vier categoriën eigenaren van softdrugszaken.

NRC,

Grosso modo onderscheiden we twee soorten studies: De case-controle studies: men selecteert een groep subjecten die de ziekte hebben (de 'cases' of gevallen) en een groep die de ziekte niet heeft (de controles of getuigen) [...]. De studies "blootgestelden - niet-blootgestelden": men volgt gedurende een bepaalde periode een groep personen die blootgesteld zijn aan de risicofactor en een gelijkaardige groep die niet aan die factor is blootgesteld.

http://139.165.92.135/neederlands/pgepidemiologie.htm

Grosso modo kunnen twee systemen onderscheiden worden: standaards en rekken. De grote variëteit van fietsen met allerhande wielmaten en banddikten heeft voor een uitgebreid marktaanbod gezorgd, zoals bijvoorbeeld het specifiek gamma voor mountainbikes.

http://www.google.be/search?q=cache:jw16_gDRLToJ:vspp.fgov.be/doc/fiets.pdf+banddikten=nl=UTF-8

'Wanneer ik de situatie zoals die zich nu aan ons voordoet heel globaal mag samenvatten,' hernam Meertens met de toppen van zijn vingers tegen elkaar en zijn ellebogen op de leuningen van zijn stoel, 'dan kunnen we in eerste instantie grosso modo onderscheid maken tussen universitaire en buiten-universitaire instituten.'

Het Bureau. Dl. 6: Afgang, J.J. Voskuil,

  • grosso modo overeenkomen
  • grosso modo overeenstemmen

De gedoogzones komen grosso modo overeen met de bestaande "hete" buurten van de hoofdstad: bij het Noordstation, tussen de Jacqmainlaan, de Lakense- en de Circusstraat en in Elsene nabij de Louizalaan.

De Standaard,

Het aandeel zeer oude woningen in Lubbeek komt grosso modo overeen met het arrondissementeel en Vlaams gemiddelde.

http://users.skynet.be/sky36083/gemeente/commissies/grondgebonden/00/gm170400/wbslubbeek.htm,

Zonder de 10 %-regel zou Hadep naar eigen zeggen 24 verkozenen hebben, wat grosso modo overeenkomt met het resultaat van vorige verkiezingen.

De Standaard,

De atmosfeer waarin de bewegingen die wij het weer noemen zich afspelen (troposfeer) reikt slechts tot zo'n 12 km hoogte. Deze bewegingen komen grosso modo overeen met de oppervlaktestromingen in de oceanen (tot 10 km diepte).

http://www.pih.be/opleiding/io/visie/research/Visie1.htm

De fiscale draagkracht, gemeten naar het Brussels aandeel in de personenbelasting, bedraagt nog 10%, wat grosso modo overeenstemt met het aandeel van de hoofdstad in de totale bevolking.

De Standaard,

  • grosso modo stellen
  • grosso modo kan gesteld worden dat

Je lening moet worden geregistreerd in het hypotheekregister en de notaris zal zijn ereloon aanrekenen. De actekosten zijn afhankelijk van het geleende bedrag. Grosso modo kan je stellen dat ze 46.000 frank bedragen voor een lening van een miljoen.

De Standaard,

Grosso modo kan gesteld worden dat bij 7 op 10 personen het seksueel geweld eerder van korte duur [een jaar of minder] is.

http://www.cgso.be/feiten/geweld.htm,

Grosso modo kan gesteld worden dat de opleiding Latijn en Grieks vier componenten of aspecten telt.

http://aivwww.rug.ac.be/Studentenadministratie/Studiegids/2001/NL/INDEX.HTM

Grosso modo kan men stellen dat het 'statistisch tijdvak' niet ouder is dan de negentiende eeuw.

http://www.flwi.rug.ac.be/AAHE/OudeGeschiedenis/KwantiSyllabus.doc

In een gegeven land spreekt men bij 50/105 over een hoog risico voor MS; tussen 10 en 50/105 beschouwt men dat risico als middelgroot, en bij minder dan 10/105 als gering. Grosso modo kunnen wij stellen dat het risico hoog ligt in het noordelijk deel van Europa, van de Verenigde Staten en van Canada, evenals in het zuidelijk deel van Australië en van Nieuw-Zeeland.

http://www.google.be/search?q=cache:El30e2AqlYoC:www.fondation-charcot.org/nlch2.pdf+epidemiologie=nl=lang_nl=UTF-8

  • grosso modo zijn er drie (verschillende) benaderingswijzen
  • grosso modo zijn er twee mogelijkheden
  • grosso modo zijn er twee (mogelijke) probleemgebieden
  • grosso modo zijn er twee soorten van iets
  • grosso modo zijn er drie types van iets

Tijdens de bespreking van de argumenten voor en tegen het klonen is de indruk naar voren gekomen dat er grosso modo drie verschillende benaderingswijzen waren, wat niet betekent dat het om drie welomlijnde groepen zou gaan.

http://www.health.fgov.be/bioeth/nl/advies/advies-nr10.htm,

Sparen voor je pensioen en daarvoor door de fiskus beloond worden, dat is het wezen van pensioensparen. Grosso modo zijn er twee mogelijkheden: ofwel onderschrijf je een pensioenspaarverzekering - eigenlijk een gewone levensverzekering - bij een bank of verzekeraar ofwel kies je voor een pensioenfonds dat door een bank of beursvennootschap beheerd wordt.

De Standaard,

Grosso modo zijn er twee mogelijke probleemgebieden: de organisatie van het communicatieverkeer en de technische infrastructuur.

http://www.erbeko.nl/index.html

Er zijn grosso modo twee soorten vergaderingen: in de ene komen algemene beleidszaken aan de orde, in de andere moeten besluiten worden genomen over individuele gevallen: de Kleine Commissie (KC).

NRC,

Grosso modo zijn er twee soorten van hospitalisatieverzekering: • verzekeringen die een forfaitair dagbedrag betalen bij opname (± 30 %) • verzekeringen die geheel of gedeeltelijk tegemoetkomen in de werkelijke kosten (± 60 %).

http://www.mloz.be/ai/index.html,

Grosso modo zijn er drie types van scholen.

De Standaard,